Verze 7.4.34

Přehled novinek a změn:

Oceňování společností

  • přidáno: Pyramidální rozklad generátorů hodnoty EVA (economic value added)

Operativní cash flow

  • přidáno: Hodnoty operativního cash flow jsou nyní dostupné ve formě interních funkcí, které lze využít ve vlastních výkazech, či grafech (např. průběh hodnot v účetní analýze, graf rozkladu vzorců, apod.). Více informací naleznete v nápovědě v tématu „Syntaxe vzorců“.

Obecné vlastnosti

  • přidáno: Do průvodce modifikací dat byla přidána akce, která umožní rozpočítat hodnoty ze zvoleného období na vybrané nižší časové jednotky (např. roční hodnotu do jednotlivých měsíců).
  • vylepšeno: Průvodce modifikací dat si nyní pamatuje naposledy použitý výběr účtů
  • a další drobné úpravy a vylepšení

Interní testy

  • Volba pro dvojité kliknutí myší nad buňkou výkazu (Nastavení -> Různé)

Ukázky obrazovek a popis změn:

Pyramidální rozklad generátorů hodnoty EVA

Tento nový výkaz, který najdete v nabídce „Oceňování společností -> Různé“, znázorňuje vliv provozní, investiční a finanční činnosti na hodnotu ukazatele EVA (ekonomická přidaná hodnota). Osahuje rozklad složek ukazatele EVA na generátory jeho hodnoty, u nichž specifikuje kritické faktory úspěchu pro dosažení co nejvyšší hodnoty firmy.

Hodnoty ukazatelů obsažené v diagramu jsou přebírány z výpočtu hodnoty firmy metodou EVA.

Hodnoty operativního cash flow ve formě interních funkcí

Nové interní funkce operativního cash flow, jako např. CFTotal(), CFInit(), CFLiabs(), CFClaims(), jsou dostupné pro použití v jakémkoliv vzorci, obdobně jako známé a používané funkce shift(), CmpValue(), apod.

To znamená, že nyní lze v jakémkoliv vlastním výkaze zobrazit např. aktuální hodnotu cash flow, stav pohledávek, či závazků, a dokonce i hodnotu pohledávek, či závazků po splatnosti delší než zadaný počet dnů (v parametru příslušné interní funkce).

Tyto funkce lze využít také v účetní analýze, ve výkaze „Průběh hodnot“, kde si můžete zobrazit průběh cash flow v požadovaných časových jednotkách.

Rozpočítání hodnot do menších období

Do průvodce modifikací dat byla přidána akce, která umožní rozpočítat hodnoty ze zvoleného období na vybrané nižší časové jednotky (např. roční hodnotu do jednotlivých měsíců). Je použitelná především v situaci, kdy máte zadány např. roční hodnoty plánu, a chcete je upřesnit pro jednotlivé měsíce. V daném případě použijete tuto novou akci, která Vaše roční hodnoty rovnoměrně rozdělí do jednotlivých měsíců, a poté již můžete tyto měsíční hodnoty upřesnit manuálně.

Další vylepšení a úpravy jsou již jen drobného charakteru a nemá smysl je zde podrobněji rozvádět.