Verze 7.4.35

Business Intelligence

  • přidáno: Nová funkční oblast produktu, která umožňuje propojovat a analyzovat libovolné zdroje dat pomocí OLAP kostky (kontingenční tabulky).

Obecné vlastnosti

  • aktualizováno: Ekonomické ukazatele ČR, zákonné sazby ČR
  • přidáno: Upozornění na použití duplicitních ukazatelů v projektu
  • opraveno: Hromadná operace „Rozpočítání hodnot na menší období“ fungovala jen pro jedno vybrané období. Nyní je funkční i pro více, či všechna vybraná období.
  • a další drobné úpravy a vylepšení

Interní testy

  • Copyright produktu na rok 2020

 

Ukázky obrazovek a popis změn:

Business Intelligence modul

 Nová funkční oblast produktu, která umožňuje propojovat a analyzovat libovolné zdroje dat pomocí OLAP kostky (kontingenční tabulky). K dispozici jsou nástroje pro definici datových zdrojů, import dat, vytvoření návazností mezi datovými zdroji a také samotná analýza zvolených datových zdrojů pomocí nástroje kontingenční tabulka.

 

V první verzi jsou k dispozici dvě základní stránky (tlačítka v odpovídající záložce hlavní nabídky):

  1. Datové zdroje
  2. Kontingenční tabulka

Na stránce „Datové zdroje“ si můžete do projektu přidávat libovolné tabulky jednoduše tak, že vyberete soubor se svými daty (např. Excelovskou tabulku):

 

Tyto tabulky (datové zdroje) si můžete libovolně pojmenovat, naimportovat do nich aktualizovaná data, či provázat je mezi sebou (pomocí voleb kontextové nabídky a pomocí přetažení myší).

Návaznosti mezi tabulkami jsou důležité tehdy, když máte v jedné tabulce např. data o mzdách zaměstnanců v čase, přičemž tato tabulka obsahuje jen „číslo zaměstnance“ (nikoliv jeho jméno) a ve druhé tabulce máte seznam jmen a čísel zaměstnanců. Provázáním (přes číslo zaměstnance) docílíte toho, že v kontingenční tabulce budete moci různými způsoby analyzovat mzdy a zároveň v této tabulce zobrazovat jména zaměstnanců (nikoliv jen jejich čísla).

 

Stránka „Kontingenční tabulka“ umožňuje zvolit si některé z datových zdrojů dostupných ve Vašem projektu a sestavit z nich analýzu stejným způsobem, jako jste zvyklí v modulu „Účetní analýza“ – nyní ale máte možnost pracovat s libovolnými daty (nejen s daty účetními).

 

Definice kontingenčních tabulek je samozřejmě možné si ukládat pro pozdější použití a výsledky analýzy exportovat, či tisknout.

V budoucnu bude v BI modulu umožněno pracovat i s účetními daty, osnovou a řádky standardních výkazů – jinými slovy budete v tomto modulu moci propojit všechna data dostupná v projektu EQUANTY.